Unikatowe sposoby na parzenie kawy

0
1844
Unikatowe sposoby na parzenie kawy

Pytanie o to jaką kawę pić jest bardzo subiektywne. Odpowiedz nie jest prosta. Co powoduje, że zachwycamy się jedną kawą, jej smakiem i aromatem, a inną już nie? Co jest nam potrzebne, aby spróbować uzyskać nasz idealny smak kawy i odkryć idealne sposoby na parzenie kawy? Przede wszystkim, dobrej jakości ziarna, a także to jak dany aromat najlepiej uzyskać.

Parzenie kawy we frenchpressie

Parzenie kawy to sztuka, a jednym z jej rodzajów jest parzenie kawy we frenchpressie. Tak jak w przypadku innych metod parzenia, istotne są tu proporcje. French press do kawy stanowi doskonałą alternatywę, dla zwykłej kawy na co dzień. Przy 100 ml wody powinno być niecałe 6 gramów kawy. Najlepiej wykorzystać tutaj takie składniki jak: filtrowana i świeża woda, grubo mielona co najmniej dobrej jakości kawa. Doskonale sprawdzi się kawa wypalana do espresso oraz metod przelewowych.

Parzenie kawy w aeropresie

Inną dosyć często stosowaną metodą jest wykorzystanie aeropressu. Do parzenia kawy w aeropresie najlepiej sprawdzi się kawa ziarnista, o bogatej konsystencji i świeżo mielona tuż przed jej zaparzeniem. Doskonała kawa to kawa jasno palona, wówczas nasz zaparzacz do kawy aeropress oddaje najwięcej wartości mineralnych i smakowych w ten sposób przygotowanego napoju.

Aeropress posiada solidną zaletę jaką jest, możliwość posiadania go przy sobie podczas podróży. To jakość poprzez trwałe tworzywo sztuczne, niewielkie gabaryty i niezła łatwość w czyszczeniu na co dzień to spore atuty podczas wyjazdów. Jedynym wydawać by się mogło mankamentem jest dość niewielka ilość wytwarzanej kawy, a więc maksymalnie ledwie 200 ml gotowego naparu.

Parzenie kawy przy pomocy kawiarki

Kolejną metodą parzenia kawy jest kawiarka. Należy zwrócić uwagę z jakiego rodzaju kawiarki korzystamy, by nasz napój oddawał intensywność kawy. Kawiarka z aluminium bądź stali nada się do parzeniu kawy. Szczególną uwagę należy zwrócić na jakość stopu, z którego została wykonana. Wówczas słabej jakości kawiarki w kontakcie z wysoką temperaturą mogą powodować kontakt kawiarki z metalem i dać nam odczuć metaliczny posmak.

W kawiarce można użyć ziaren dedykowanych pod espresso i uzyskać dzięki temu esencję zaparzonej mocnej kawy, co przekłada się na to, że kawiarka może zastąpić również ekspres ciśnieniowy.

Dobrej jakości kawiarka to wydatek w okolicach 80-120 złotych.

Kawa parzona w kawiarce powinna się mielić stosunkowo drobno. Grubiej jak do espresso, lecz drobniej niż do dripa. Zmielone dobrze ziarna spowodują, że kawa będzie się sączyć, a nie gwałtownie wylewać. Zaś zbyt drobne zmielenie może zatkać sitko i zakończyć proces parzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here