Łatwą dostępność różnorodnej żywności możemy przypisać agrochemii

0
972
Łatwą dostępność różnorodnej żywności możemy przypisać agrochemii

Fungicydy są pogrupowane według ich sposobu działania i struktury chemicznej. Przy rozważaniu programów ochrony roślin za pomocą fungicydów ważne jest, aby znać rodzinę fungicydów oraz patogenów, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia odporności na fungicydy.

Jeśli jakaś grupa fungicydów zostanie w przyszłości zakazana, może to doprowadzić do dużych strat w plonach i ogólnie w rolnictwie, ponieważ w niektórych uprawach dostępnych jest niewiele odpowiednich alternatywnych dla niektórych fungicydów. Fungicydy są powszechnie stosowane do zwalczania chorób grzybowych i pleśni roślin uprawnych. Niepowstrzymany wzrost grzybów stanowi problem dla roślin spożywczych, takich jak zboża i ziarna, a także warzyw i owoców. Oprócz zmniejszonego plonu, grzyby są odpowiedzialne za wytwarzanie mikotoksyn, które występują w wielu różnych substancjach, w tym w żywności i paszach, i mogą powodować straty ekonomiczne i zagrożenie zdrowotne.

Fungicydy

Ponieważ niekontrolowany wzrost grzybów stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia, należy rozważyć korzyści ze stosowania skutecznych środków ochrony roślin.

Poprzez ostrożne i rozsądne stosowanie fungicydów można zachować równowagę między niekorzystnymi skutkami mykotoksyn, oraz obawami związanymi z zagrożeniami środowiskowymi. Korzyści dla rolnictwa i ogrodnictwa wynikające ze stosowania agrochemii są ogromne, a jeśli nie zostaną zastosowane żadne środki ochrony roślin przed chorobami, chwastami i szkodnikami, plony większości upraw owoców i warzyw spadną o 50 do nawet 95 procent. Jeśli nie zostaną zabite, grzyby i bakterie powodują choroby roślin. Dla wzmocnienia plonów stosuje się również regulatory wzrostu w rzepaku. Istnieje 20000 różnych gatunków roślin i grzybów, które uwalniają zarodniki i bakterie, a te zarodniki przenoszą się i mogą infekować plony, aby zakończyć swój cykl życiowy. W ten właśnie sposób sporo roślin, warzyw i owoców gnije i nie nadaje się do zbiorów, powodując ogromne straty i problemy z wyżywieniem rosnącej populacji ludzi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here