Węgiel w domu – dobry czy nie?

0
219
Węgiel w domu – dobry czy nie?

Jak wybrać dobry węgiel do ogrzania naszego jednorodzinnego domu? Najpierw należy zastanowić się nad tym, jaki piec jest najlepszy dla budynku, w którym będziemy mieszkać i jakie rodzaj paliwa będzie dla nas najbardziej ekonomiczny.

Czy istnieje definicja dobrego węgla?

Jakościowo dobry węgiel to taki, który po pierwsze jest wysokokaloryczny, a po drugie spełnia niedawno określone prze Unię Europejską normy. Nieważne czy nasz dom opalamy brykietem, peletem węglowym czy ekogroszkiem – dla nas jako konsumentów najważniejsze powinno być to, czy jest skutecznie i tanio. To, co indywidualni użytkownicy definiują jako skuteczne spalanie, nie zawsze jest skutecznym i dobrym spalaniem w świetle prawa unijnego. Stąd też, by mieć świadomość posiadania w domu dobrego węgla, trzeba zainteresować się głębiej tematem.

Orzech, groszek, a może koks?

Jakościowo dobry węgiel to taki rodzaj paliwa, który po pierwsze jest maksymalnie wydajny przy minimalnym koszcie pozyskania i minimalnej przestrzeni, jaką zajmuje opał w kotłowni, a po drugie paliwo spełniające normy środowiskowe i zapewniające bezpieczeństwo mieszkańcom domu i jego najbliższej okolicy. Opał dla kotła z podajnikiem będzie zupełnie inny niż paliwo do pieców centralnego ogrzewania. Co ważne warto mieć świadomość tego, że definicja dobrego węgla może być zupełnie inna dla nas-konsumentów a zupełnie inna dla władz naszej dbającej o środowisko gminy.

Najszybciej ze wszystkich rodzajów węgla spala się kostka węglowa, znacznie dłużej pali się groszek i miał węglowy. Warto jednak pamiętać, że zarówno miał jak i groszek to opcje, które będą pasować jedynie do kilku typów kotłów. Dlatego też najważniejsze w przypadku wyboru paliwa będzie jego doskonałe dostosowanie do trybu spalania konkretnego pieca. Nawet jeśli rodzaj paliwa jest wysokokaloryczny czy ekologiczny, nie warto zastanawiać się nad jego zakupem, jeśli producent naszego pieca radykalnie go odradza.

Pamiętajmy, by zawsze dostosowywać rodzaj zakupionego węgla do rodzaju pieca, jaki posiadamy. Jeśli nie udało nam się tego ustalić przy zakupie bądź kupiliśmy dom, gdzie piec już był na wyposażeniu, wystarczy odczytać wskazówki producenta, by wiedzieć jakiego rodzaju paliwo poleca.

Certyfikaty na węgiel – jak sprawdzać?

Nawet jeśli decydujemy się na zakup niewielkiej ilości paliwa pochodzenia węglowego, warto dowiedzieć się czy pochodzenie owego paliwa jest certyfikowane. Dziś węgiel sprzedawać może każdy, stąd tak istotny jest fakt, by sprawdzać każdy rodzaj „dobrego węgla” nie tylko pod kątem kaloryczności czy ekologiczności, ale także pod kątem pochodzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here